torsdag 24.01 - 2013

Retro-Tolkien: The Lord of the Rings (1978)

kl. 20:00

Så skyller Tolkien-bølgen igen hen over landet med state-of-the-art-CGI, 3D, HFR og masser af andre teknologiske forkortelser, men der var engang i halvfjerserne før Peter Jackson og computergrafik, hvor en anden udgave af Tolkiens episke fortællinger udspillede sig på landets biograflærreder og trælbandt barnlige sjæle i alle aldre.

 

The Lord of the Rings (1978).jpg

 

Dengang var det dog som tegnefilm at handlingerne udspillede sig i tre film, der udkom i perioden 1977-1980. Historien bag de tre film er noget mere kringlet end 00'ernes helstøbte Jackson-produktion og skal her kort skitseres:

 

  • I sluthalvfjerserne filmatiserede Arthur Rankin, Jr. og Jules Bass Hobbitten, og det resulterede i tegnefilmen "The Hobbit" fra 1977.
  • Urelateret hertil var Ralph Bakshi gået i gang med at producere sin egen animerede udgave af Tolkiens "Ringenes Herre"-trilogi, som han oprindelig havde planlagt til tre film, hvilket filmselskabet dog fik forhandlet ned til to. Til trods for at filmen blev en kommerciel succes, valgte filmselskabet dog ikke at producere opfølgeren, så Bakshis "The Lord of the Rings" fra 1978 står alene og rummer således handlingen fra den første bog i Tolkiens trilogi samt ca. halvdelen af handlingen i anden bog.
  • Her kommer Rankin og Bass dog ind på scenen igen. De havde allerede i udgangspunktet planlagt også at give sig i kast med en del af Tolkiens større epos, og da de hørte, at der ikke kom nogen opfølger til Bakshis film, valgte de at producere den sidste bog i trilogien, og den udkom som "The Return of the King" i 1980.

 

Der er således stor stilistisk forskel mellem Rankin-Bass' to film og Bakshis "The Lord of the Rings", men i eftertiden er de tre film kommet til at stå i forlængelse af hinanden, og uagtet den lidt kringlede historie giver de tre film på hver deres måde et ganske godt (og helt anderledes!) billede af, hvordan Tolkien så ud for en generation siden.

 

I tråd med tidens Tolkien-begejstring vil vi i BOGMASKINEN over de næste tre torsdage gerne indbyde jer til efter folkekøkkenet sammen med os at læne jer tilbage i januarmørket og stifte bekendtskab med halvfjersernes animerede version af Tolkien :)

 

Denne aften viser vi filmen The Lord of the Rings fra 1978.

Læs mere om filmen her: http://www.imdb.com/title/tt0077869/

 

Filmen er med engelsk tale og engelske eller danske undertekster.