Anarkismens ABC nu igen på dansk!

31. januar 2011

I 1920'ernes USA var anarkistbevægelsen under belejring og hundredevis af anarkister var blevet udvist, bl.a. til Sovjetunionen, hvor det hemmelige politi til gengæld ofte fik dem smidt i fængsel eller ligefrem henrettet. Det var i dette klima, at den jødiske anarkistføderation i New York bad Alexander Berkman - en af samtidens mest aktive anarkister - om at skrive en introduktion til anarkismen, der skulle kunne læses af alle. Man håbede, at en letlæst fremstilling i et ligefremt sprogbrug kunne overbevise folk om at støtte anarkisterne eller i hvert fald bedre deres blakkede ry i befolkningens øjne.

Resultatet blev Anarkismens ABC, der udkom i 1929 (med originaltitelen Now and After: The ABC of Communist Anarchism) som en let-tilgængelig fremstilling af anarkismens grundlæggende tanker og som netop på grund af sit ligefremme sprog og ukomplicerede forklaringer hurtigt blev en klassiker, der er blevet trykt i mange forskellige udgaver sidenhen.

Originaludgaven af Now and After

Det var dog først i 1973 at værket forelå i en dansk oversættelse, oversat af et kollektiv og udgivet af AT Tryk i et begrænset oplag, som længe har været udsolgt og svær at opdrive. Da der generelt mangler bøger om anarkisme på dansk - og i særlig grad lettilgængelige indføringer - var vi nogle aktivister i og omkring Ungdomshusets bogcafé, der for et års tid siden satte os for at genudgive Berkmans klassiker. Dette indebar ikke bare en indscanning og korrekturlæsning af den gamle oversættelse, men også en gennemgående revision af oversættelsens sprog, der i mellemtiden var kommet til at lyde noget støvet og gammeldags, stik imod værkets ånd.

Den nye udgivelse udkom i december 2010 på forlaget Hydra Bøger i et begrænset oplag, der snart er udsolgt fra forlaget. Et nyt oplag er dog undervejs. Bogen er udgivet på non-profit-basis under en Creative Commons-licens og ethvert overskud går til at udgive andre bøger på dansk om anarkisme og beslægtede emner. Derfor kan du også gratis downloade den herunder.

 

Anarkismens ABC
Download Anarkismens ABC (555 kb).

Bogen kan erhverves fra Ungdomshusets bogcafé (bogcafe61@gmail.com) eller fra Revoshop.dk for 40 kr./stk. eller fra LS Aalborg, så længe lager haves.  Hvis du er en sej aktivist, beder du dit lokale bibliotek om at bestille den hjem, så den kommer andre i dit lokalområde til gavn :)

142 sider, ISBN-13: 978-87-994119-0-0. Hydra Bøger.